* Екскурсія на кар'єр ПівденГЗК - 10 Квітня 2016 - Розумники і розумниці.Сайт 4-Б кл. КСШ№118 м.Кривий Ріг
Вихід Вхід Реєстрація

Меню сайту
Хмаринка тегів
Block title
Block content
Форма входу
Освітні сайти

Головна » 2016 » Квітень » 10 » Екскурсія на кар'єр ПівденГЗК
18:10
Екскурсія на кар'єр ПівденГЗК

Перша зупинка нашої екскурсії - кар'єр Південного ГЗК - неповторне і вражаюче видовище, створене руками гірників, яке має форму серця. Призначений кар'єр для видобування залізорудних кварцитів.

Сучасні розміри кар'єра вражають: довжина - 3000 м, ширина - 2650 м, глибина - 339 м (по замкнутому контуру) або 404 (з нагірної частини), площа - 570 га. Кількість горизонтів - 26 (кожен горизонт - 15 м), з них працюючих - 20.

Споглядали кар'єр ми з сучасного оглядового майданчика. Екскурсію проводив робітник комбінату.

 

 

 

 

Не менше вражень діти отримали від відвідування музею трудової слави підприємства, де історію комбінату буквально можна помацати руками. У музеї зібрані сотні цікавих архівних експонатів (документи, фотографії, особисті речі трудящих), представлені макети гірської техніки, збагачувального обладнання в мініатюрі. Але все ж родзинка музею ПГЗК - це сучасні цифрові технології. Завдяки встановленій на оглядовому майданчику камері відеоспостереження відвідувачі можуть спостерігати за роботою кар'єра в режимі онлайн. Невимовний захват викликала трансляція 3D-проекції горних робіт в кар'єрі.

 

 

   

 

Під час екскурсії до парку ми дізналися, що за часи існування наше місто мало три назви перед тим, як  отримати назву Кривий Ріг: Саксагансько ( так називалась фортеця), Ногайцо (так назвала його Катерина Велика після заборони Запорізької Січі) та Кресний Ріг ( за назвою балки ).  А ще ми тепер знаємо, що першим мешканцем нашого міста був  козацький писар Феодосій Кудлик і п'ятеро підзвітних йому козаків. Також нам показали справжнє місце злиття Саксагані і Інгульця та місце розташування будинку козака Рога.

Дізналися ми і вражаючі факти про нашу криворізьку землю: наша залізна руда - золотовмісна, окрім цього в ній міститься велика кількість мінералів; під землею в парку "Правди" знаходиться джерело справжньої мінеральної води, яка за своїми властивостями схожа на відому кавказьку "Єссентуки", а в районі кар'єра ПіденГЗК знаходиться ціла підземна річка з мінеральною водою, проте її мінералізація занадто висока для вживання людиною. Наша земля настілька багата на мінерали, що японці пропонували закупити все асфальтове покриття нашого міста,до складу якого входять і наші мінерали,  взамін на якісне з терміном гарантії понад 60 років. Так що у нас є багато приводів пишатися рідною землею та берегти її!

 

На зворотньому шляху ми, як і завжди, відповідали на запитання про почуте і побачене. На цей раз питання задавала наш екскурсовод Ольга Леонтіївна. Наші діти вразили її активністю і своїми правильними відповідями. Тому ми помінялися ролями і тепер діти задавали питання екскурсоводу. Окрім цього, Ольга Леонтіївна подякувала дітям за вихованість і уважність, а ми, в свою чергу, їй та водію за проведену цікаву та безпечну екскурсію.

Наші діти молодці! Екскурсія була цікава,корисна і вдала!

Переглядів: 1556 | Додав: Ann | Рейтинг: 4.9/8
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Вчимося вчитися
Українські Карпати
Лісостеп
Марк Твен
Мішані ліси (Полісся...
Азовське море
Чорне море
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Сьогодні на сайті
Розумники і розумниці © 2024