* Пишаємося нашим містом - 27 Березня 2015 - Розумники і розумниці.Сайт 4-Б кл. КСШ№118 м.Кривий Ріг
Вихід Вхід Реєстрація

Меню сайту
Хмаринка тегів
Block title
Block content
Форма входу
Освітні сайти

Головна » 2015 » Березень » 27 » Пишаємося нашим містом
21:29
Пишаємося нашим містом

Сучасний Кривий Ріг - це велике та потужне індустріальне місто, місто, що є лідером за виробництвом промислової продукції в Україні. І нам сьогодні пощастило зазирнути у потаємні щілинки його минулого, дізнатися секрети, які воно міцно приховує у своїх надрах.

Криви́й Ріг — місто в Дніпропетровській області; найбільше місто України, яке не є обласним центром. Населення близько 651 тис. мешканців. Великий індустріальний та культурний центр України; центр Криворізької агломерації. Відстань до облцентру становить 146 км (автошляхом Н11). За офіційними даними Криворізької міської ради довжина міста становить 126 км. .Сучасний Кривий Ріг – це місто-богатир, він простягнувся з півночі на південь на 126 км. Але гігант навіть серед колег по стрічковій забудові, він має дивну «осину талію», яка ледь сягає 4 км в ширину, а найширше місто - лише 20 км. Адміністративний поділ міста включає 7 районів, 5 селищ і місто в місті – Інгулець. Усі разом вони займають площу в 450 км2.

Почалася наша екскурсія з парку  імені газети «Правда». А мандруючи до нього ми дізналися перший секрет. З´ясувалося, що сучасна річка Саксагань зливається з річкою  Інгулець зовсім не там, де нам за легендою розповідають. А сталося так тому, що річка заважала видобуванню залізної руди. І тоді було вирішено  р. Саксагань перевести  в підземний колектор. Закрити у спеціальну трубу. Сучасне гирло річки розташоване на 1,5 км нижче за течією Інгульця від природного. А на поверхні, річка з´являється у районні Чорного́рки  (житловий масив Центрально-Міського району. Межує з Трампарком) 

Місце зливу річок

А тут, можливо, збудував козак Ріг свою домівку і його сусіди, утворивши поселення

 

А другий секрет, це мінеральні води нашого міста. Дуже глибоко під землею наше місто приховує не тільки залізну руду, а й мінеральні, лікувальні води. Їх розробку, на жаль, було припинено початком Великої Вітчизняної війни. І можливо колись, у майбутньому, Кривий Ріг буде не тільки промисловим центром, а й сучасним, лікувально – оздоровчим. А  можливо навіть всесвітнім оздоровчим центром. А що? Потрібно тільки дуже захотіти і прикласти до цього зусилля.

А ще ми бачили справжній кромлех. Це таке язичницьке святилище часів сарматів, йому близько 4500 років. Перевезений кромлех із села Валове. А ще був  кам'яний ящик - первісна могила. 

 

Нові факти і цікаві сторінки нашого міста - за посиланнями  http://1775.dp.ua  та http://annsite.at.ua/load/dlja_rozumnikiv_i_rozumnic/cikave_poruch/krivij_rig_moe_misto/21-1-0-201

І так хочеться, щоб наше місто стало для нас, його мешканців, підростаючого покоління, містом довжиною у життя.... За власним бажанням.

Переглядів: 900 | Додав: Ann | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Вчимося вчитися
Українські Карпати
Лісостеп
Марк Твен
Мішані ліси (Полісся...
Азовське море
Чорне море
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Сьогодні на сайті
Розумники і розумниці © 2024