Гриби лисички отримали свою назву за яскраво рудий колір, іноді яскраво вогняний, як у лисиці. Лисички не лише смачні, а й дуже корисні. Лисички багаті на вітамін В2, С і за вмістом каротину випереджають всі відомі гриби. І ще один важливий факт: лисички відрізняються від всіх решти грибів тим, що не можуть накопичувати радіоактивні речовини в собі. Щобільше, лисички сприяють виведенню з організму людини радіонуклідів. Крім цього, лисички майже ніколи не бувають червивими.
Схожий на лисичку жовту, ще й росте з нею в тих самих місцях гриб, названий на честь іншої тварини, – їжачок. На відміну від лисички, під капелюшком в нього не пластинки, а не шипики. Рід їжакових налічує три види, що розрізняються забарвленням.
А ще лисичка має свого отруйного двійника – лисичку несправжню. Їстівна лисичка вся забарвлена в однорідний яєчно-жовтий колір, а у несправжньої нижня частина капелюшка більш яскрава, ніж верхня частина і ніжка. Край капелюшка у несправжньої лисички дуже рівний, а у справжньої – хвилястий.
|